Btib svarar

Kan installation av solceller på mitt tak påverka takets fukttekniska egenskaper?

Kategori
Konstruktionsritningar
Datum
22 apr 2024
Författare
Enok
Sommarhus med solceller

Fråga från Anna

Hej!

Jag har nyligen köpt en villa där det precis installerats solceller på taket. Jag undrar om installationen av solcellerna kan påverka takets fukttekniska egenskaper och om det finns något jag bör vara uppmärksam på för att undvika problem med fukt i framtiden? Samt så undrar jag om taket håller för solceller, så att det inte rasar in.

Med vänlig hälsning, Anna

Svar från Enok

Hej Anna!

Att installera solceller på ett befintligt tak kan verkligen påverka såväl de fukttekniska egenskaperna som takets bärighet. Det är viktigt att kontrollera flera aspekter för att säkerställa att ditt nya hem förblir både säkert och hållbart.

  1. Bärighetskontroll: Innan installationen av solceller är det bra om en byggingenjör utvärderar takets förmåga att stödja den extra vikten av solcellspanelerna. Detta inkluderar inte bara vikten av själva panelerna utan också eventuell extra belastning från snö och vind. En professionell bedömning kommer att ta hänsyn till befintliga byggnormer och takets nuvarande skick. Har du underlag så kan jag skicka ett prsisförslag på detta.
  2. Fukttekniska förändringar: Installationen kan också påverka takets förmåga att hantera fukt. Solceller kan minska den direkta exponeringen för sol och väder, vilket i sin tur kan påverka takmaterialets naturliga torkprocesser. Det är viktigt att se till att ventilation under panelerna är adekvat för att förhindra fuktansamling och potentiell skada på takmaterialen. Om taket inte har tillräcklig ventilation kan det vara nödvändigt att installera extra takventilation.
  3. Kontinuerlig övervakning och underhåll: Efter installationen av solceller är det klokt att följande månader genomföra regelbundna inspektioner av taket för att identifiera och åtgärda eventuella problem med fukt eller strukturell integritet som kan uppstå. Detta kan inkludera allt från visuella inspektioner till mer detaljerade fuktighetsmätningar.

Med vänlig hälsning, Enok

Enok på BTIB

Vänligen,
Enok Rosin
Handläggande konstruktör
020-89 94 39

BTIB:s kontor utsida

Om BTIB & Partners AB

Med lång erfarenhet och expertis inom byggbranschen kan vi erbjuda er kvalitativa tjänster inom områdena konstruktionsritningar, bygglovsritningar, energiberäkningar och konstruktionsutlåtanden.

Kontakta oss