Btib svarar

Konstruktionsritningar i kommunens arkiv

Kategori
Konstruktionsritningar
Datum
7 sep 2023
Författare
Emanuel
Detalj i konstruktionsritning

Fråga från Hanna

Hej!

Jag önskar en offert på konstruktionsritningar för en tillbyggnad, och har nu efter samtalet med dig försökt hitta orginalritningarna. Jag har redan tagit kontakt med Halmstad kommun för att få ut bygglovsritningarna, och det skickades till mig utan problem. Men jag insåg att bygglovet inte inkluderade de konstruktionsritningar jag är ute efter.

Borde jag ha vänt mig till den kontrollansvariga som nämns i bygglovet för att få dessa ritningar? Eller finns det något offentligt arkiv där sådana ritningar kan vara lagrade? Jag har försökt prata med byggherren, och tyvärr har arkitekten avlidit, så jag vet inte var jag ska leta vidare. Finns det någon annan plats där dessa konstruktionsritningar kan vara arkiverade och tillgängliga för allmänheten?

/Hannah

Svar från Emanuel

Hej Hannah,

I normala fall borde dessa konstruktionsritningar du söker finnas arkiverade hos kommunens bygglovsavdelning eller motsvarande. Det är standardförfarande att sådana dokument arkiveras där för framtida referens och för allmänhetens insyn. Märkligt om konstruktionsritningar inte skulle finnas arkiverade.

Om du redan har kontaktat Halmstad kommun och fått bygglovet men inte de specifika konstruktionsritningarna, skulle jag rekommendera att du kontaktar dem igen. Det är möjligt att ritningarna finns men inte skickades med automatiskt tillsammans med bygglovet.

Om den kontrollansvariga (KA) som anges på bygglovet har ansvarat för att se till att byggprocessen följer gällande lagar och regler, kan det vara en bra idé att kontakta denne också. Men primärt borde dokumenten finnas hos kommunen.

Hoppas detta hjälper dig på vägen!

Emanuel på BTIB

Med vänlig hälsning,
Emanuel Nyberg
Partner & VD
020-89 94 39

BTIB:s kontor utsida

Om BTIB & Partners AB

Med lång erfarenhet och expertis inom byggbranschen kan vi erbjuda er kvalitativa tjänster inom områdena konstruktionsritningar, bygglovsritningar, energiberäkningar och konstruktionsutlåtanden.

Kontakta oss